Heureka etsii Suomen uteliainta luokkaa! Löytyykö se teidän koulustanne?
Yhdistäkää koko luokan uteliaat nenät ja virkeät mielet. Pohtikaa yhdessä maksimissaan kolme luonnontieteen alaan liittyvää kysymystä, johon haluaisitte saada vastauksen. Lähettäkää kysymykset Heurekaan 28.2.2025 mennessä ja Suomen uteliaimman luokan titteli voi olla teidän!
Oivaltavimman kysymyksen esittänyt luokka palkitaan ikimuistoisella kevätretkellä Heurekaan!
Jos sinulla on kysymyksiä, lähetä ne sähköpostilla osoitteeseen kilpailu@heureka.fi
Kilpailun säännöt ja aikataulut
Kilpailun säännöt ja vinkit
- Kenelle?
Kilpailu on avoin kaikille peruskoulujen luokille Suomessa. Kilpailuun osallistuu koko luokka yhdessä, yksittäiset oppilaat eivät voi osallistua. Kilpailussa on kaksi sarjaa: alakoulut ja yläkoulut. Kilpailukysymyksiä voi lähettää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
- Mitä me kysymme?
Jokainen kilpailuun osallistuva luokka lähettää Heurekaan kolme kysymystä luonnontieteisiin liittyen. Kysymyksillä voidaan lähestyä tuttujakin asioita uusista näkökulmista tai kääntää totutut ajattelumallit päälaelleen. Oivaltavuus ja laatikon ulkopuolinen ajattelu ovat tärkeämpiä kuin se, kuka keksii vaikeimman kysymyksen.
Kysymysten on oltava luokan yhdessä kehittämiä ja yhteisten pohdintojen tuloksena syntyneitä. Kysymysten tulee osoittaa uteliaisuutta, kekseliäisyyttä ja halua ymmärtää maailmaa. Yksittäinen kysymys voi olla lyhyt tai laaja, mutta sen on oltava hyvin mietitty.
- Miten tämä liittyy opetukseen?
Kysymyksiä voidaan pohtia esimerkiksi ympäristöopin, biologian, maantieteen ja fysiikan tunneilla. Oppilaat voidaan jakaa pienryhmiin, joille annetaan kullekin omat kattoteemat, joista kysymyksiä voi lähteä pohtimaan. Tällaisia teemoja voivat olla esimerkiksi avaruus, jääkausi, ilmastonmuutos ja evoluutio. Ryhmät esittelevät ideansa muille, ja lopuksi luokka yhdessä päättää, mitkä kysymykset lähetetään. Kysymyksiä voi pohtia myös osana monialaisia oppimiskokonaisuuksia.
- Miten pääsee mukaan?
Kilpailukysymykset lähetetään Heurekaan kilpailusivulla olevan lomakkeen kautta. Kysymykset voivat olla kirjallisessa muodossa tai videoina. Mikäli kysymyksenne on video, liittäkää kysymyslomakkeelle ainoastaan linkki kyseiseen videoon. Opettaja toimii luokan yhteyshenkilönä ja varmistaa, että kysymykset ovat oppilaiden ideoimia.
- Miten kilpailun voi helposti liittää opetukseen?
Kysymyksiä voidaan luokka-asteesta riippuen pohtia esimerkiksi ympäristöopin, biologian, maantieteen, fysiikan tai historian tunneilla. Kilpailu sopii myös mainiosti monialaisten oppimiskokonaisuuksien aiheeksi. Herätä oppilaissasi uteliaisuutta ja kannusta heitä esimerkiksi tutustumaan Helsingin Sanomien Lasten tiedekysymyksiin, katsomaan Lasten tiedeuutisia tai selailemaan erilaisia tieto- ja oppikirjoja. Tämän jälkeen oppilaat voivat mennä pienryhmiin ja lähteä pohtimaan omasta mielestään mielenkiintoisia, taustamateriaalin herättämiä kysymyksiä ja etsimään niihin vastauksia. Lopuksi pienryhmien kysymykset listataan taululle/ruudulle.
Tämän jälkeen voidaan yhteisesti valita kilpailuun lähetettävät kysymykset luokan sisäisellä äänestyksellä tai vaihtoehtoisesti valitaan sellaiset kysymykset, joihin oppilaat eivät onnistuneet löytämään vastauksia.
- Kilpailuun osallistuminen pähkinänkuoressa:
1. Uteliaisuuden herättäminen tietokirjojen, tiedekysymysten tai lasten uutisten avulla.
2. Kiinnostavien kysymysten pohdinta pienryhmissä.
3. Vastausten etsintä pareina / pienryhmissä aiemmin keksittyihin kysymyksiin.
4. Kilpailukysymysten valinta: Lähetetään kilpailuun kysymykset, joihin ei löytynyt vastausta tai jotka olivat luokan mielestä kaikista mielenkiintoisimpia.
Kilpailun aikataulu ja arviointikriteerit
- Aikataulu
Kilpailu on käynnissä 13.1.–28.2.2025. Maaliskuun aikana Heurekan raati arvioi kaikki kilpailuaikana lähetetyt kysymykset ja valitsee finalistit sekä kunniamaininnan ansaitsevat luokat. Tulokset julkistetaan maaliskuun lopussa ja kummankin sarjan voittajaluokalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Voittajaluokat saavat ”Suomen uteliain luokka” -arvonimen ja kunniakirjan sekä maksuttoman Heureka-vierailun kuljetuksineen. Voittajaluokan yhteyshenkilön kanssa sovitaan palkintomatkan ajankohdasta ja järjestelyistä. Palkintomatka tulee toteuttaa ennen kevätlukukauden 2025 loppua.
- Arviointikriteerit
Uteliaisuus ja luovuus: Kuinka yllättäviä ja monipuolisia kysymykset ovat?
Yhteistyö: Onko selvästi nähtävissä, että koko luokka on osallistunut?
Oivaltavuus: Näyttävätkö kysymykset halua oppia ja ymmärtää?
Kysymyksiä arvioi Heurekan eri alojen asiantuntijoista sekä vierailevista opettaja-osallistujista koostuva raati.
Tietosuojakäytännöt ja käyttöehdot
- Tietosuojakäytännöt
Osallistujien tietoja käytetään vain kilpailun yhteydessä. Ne käsitellään Heurekan tietosuojakäytäntöjen mukaisesti.
- Käyttöehdot ja lupa materiaalin käyttöön
Heureka voi julkaista kilpailuun lähetettyjä kysymyksiä ja nostaa niissä esiintyviä teemoja Suomen uteliain luokka -kilpailusivulla tai omissa sosiaalisen median kanavissaan. Kysymysten mahdollinen julkaisu tai niiden osien käyttö sosiaalisen median kanavissa tapahtuu kilpailukysymysten lähetysajan päättymisen jälkeen. Nostot tehdään mainitsematta yksittäisten oppilaiden tai opettajien nimiä.