Jääkauden jättiläiset

Näyttely avautuu 8.2.2025

Matkusta kanssamme 14 000 vuotta taaksepäin

Jääkauden jättiläiset -näyttelyn ajallinen tapahtumapaikka on viimeisimmän jääkauden (120 000–11 000 vuotta sitten) loppupuoli. Jääkaudella luontoa hallitsivat suuret nisäkkäät, kuten villamammutit, villasarvikuonot ja sapelihammaskissat, joiden kanssa ihmiset elivät rinnakkain. 14 000 vuotta sitten nykyihminen oli jo asuttanut kaikki mantereet.

Näyttely jakaantuu neljään maantieteelliseen alueeseen, Suomeen, Eurooppaan ja Euraasiaan, Pohjois-Amerikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Näyttelyssä nähdään, miltä viimeisimmän jääkauden luonto näytti eri puolilla maailmaa, ja millaisia eläinlajeja eri alueilla asui.

Lähes parikymmentä aidonkokoista eläinrobottia odottavat kävijää näyttelyssä - muun muassa mammutti ja sapelihammaskissa!

Miltä luonnon pitäisi näyttää?

Luonnon nykytila on maapallon historian mittapuulla poikkeuksellinen. Näyttely kertoo siitä, miltä luonnon pitäisi näyttää, ja miten ihmisen toiminnan ja ilmastonmuutoksen yhdistelmä voi aiheuttaa suurta vahinkoa.

80 % megafaunasta, eli yli 44 kg painavista eläimistä, kuoli sukupuuttoon viimeisimmän jääkauden loppupuolella. Kaikki nykyiset eläinlajit ovat siis selviytyjiä. Nykyään ihminen ymmärtää paremmin vaikutuksensa sekä oman lajinsa, että muiden lajien selviytymisessä. Näin ollen ihminen kykenee halutessaan toimimaan kestävämmällä tavalla.

Näyttely on tarina luonnon monimuotoisuudesta, sekä mahdollisuudesta omalla toiminnalla vaikuttaa sen pysyvyyteen.