Näyttely on esillä Heurekassa toistaiseksi.

  • Tyttö ja poika kokeilevat hoksottimiaan Heurekan Tekoäly-näyttelyssä.

    Tekoälyn maailma

    Tekoäly – Me, Myself & AI -näyttely käsittelee hauskalla ja vuorovaikutteisella tavalla tekoälyn kehittämisen perusteita, ihmisen ja tekoälyn ohjaamien robottien vuorovaikutusta sekä tekoälyn kehityksen yhteiskunnallisia ulottuvuuksia.


    Tekoäly on jo monella tavalla mukana arjessamme. Koska tekoälyä rakennamme me ihmiset, meidän on myös hyvä yhdessä miettiä, millaista tekoälyä me haluamme ja miten me haluamme sitä käyttää.

  • Leveästi hymyilevät lapset Heurekan Tekoäly-näyttelyn Kivi–Paperi–Sakset-kohteella.

    Tieteilijän tarina

    Tekoäly-näyttelyssä kulkee taustalla tarina tekoälyn parissa työskentelevästä Tieteilijästä. Tekoäly-näyttelyssä päästään vierailemaan Tieteilijän kotiin, pihalle ja työpajaan. Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa hauskoja tekoälyä hyödyntäviä laitteita. Hän on kiinnostunut tutkimaan, mitä kaikkea voimme tehdä yhdessä tekoälyn kanssa.

Koti

Tieteilijä on kehitellyt kotiinsa tekoälyä sisältäviä laitteita, joiden kanssa voi tehdä elämästä hauskempaa ja kokeilla uusia asioita. Tieteilijän kodissa voi runoilla ja piirtää yhdessä tekoälyn kanssa.

Mitä sinä muuten opettaisit keittiörobotille?

Kivi–Paperi–Sakset-kamppailu tekoälyn ja naisen kesken. MIes katselee vierestä.

Piha

Pihalleen tieteilijällä on rakentanut juuri alkamassa olevia juhlia varten hauskoja tekoälyä hyödyntäviä pelejä ja vempeleitä. Voitatko tekoälyn ohjaaman robottikäden kivi-sakset-paperi -pelissä?

Työpaja

Työpajassaan hän kouluttaa tekoälyä sisältäviä robotteja sekä herättelee ajatuksia siitä, mitä on vastuullinen tekoäly. Onnistutko sinä kouluttamaan robotin, joka osaa etsiä Tieteilijän kadottamia asioita?

  • Tekoäly

    Tekoälyksi kutsutaan tietokoneohjelmia, jotka jäljittelevät älykkyyttä vaativaa toimintaa kuten päättelemistä, kuvien tunnistamista tai puhumista.

  • Sääntöpohjainen tekoäly

    Tietokoneohjelma, joka jäljittelee älykkyyttä vaativaa toimintaa noudattamalla ihmisen kirjoittamia toimintaohjeita.

  • Koneoppiminen

    Toiminta, jossa tietokone tarkastelee sille annettua opetusaineistoa ja tuottaa siitä mallin, jolla se voi tehdä päätelmiä.

  • Opetusaineisto

    Esimerkkejä sisältävä data, jolla koneoppimiseen perustuvalle tekoälylle opetetaan haluttuja asioita.

  • Algoritmi

    Tarkka kuvaus askeleista, joita seuraamalla tietokone voi suorittaa tietyn tehtävän tai ratkaista tietyn ongelman.

  • Neuroverkko

    Koneoppimisjärjestelmä, joka koostuu yksinkertaisista toisiinsa
    yhteydessä olevista laskentayksiköistä, neuroneista, ja muodostaa niillä mallin opetusaineistosta

  • Koneoppimisalgoritmi

    Ohjeet, joita seuraamalla tietokone tarkastelee sille annettua opetusaineistoa ja muodostaa siitä mallin. Mallin avulla se voi tehdä
    päätelmiä.