Istidens jättar

Utställningen visas 8.2.2025–6.9.2026

Res 14 000 år tillbaka i tiden med oss

Istidens jättar-utställningen utspelar sig i slutet på den senaste istiden (120 000–11 000 år sedan). Under istiden dominerades naturen av stora däggdjur, som ullhåriga mammutar, ullhåriga noshörningar och sabeltandade katter, som människan levde sida vid sida med. För 14 000 år sedan hade moderna människor redan bosatt alla kontinenter.

Utställningen är indelad i fyra geografiska områden, Finland, Europa och Eurasien, Nordamerika och Sydamerika. Utställningen visar hur den senaste istidens natur såg ut i olika delar av världen, och vad det var för djurarter som levde i olika områden.

Nästan tjugo djurrobotar i naturlig storlek väntar på besökaren i utställningen – bland annat en mammut och en sabeltandad katt

Hur ska naturen se ut?

Det nuvarande tillståndet i naturen är exceptionellt i jämförelse med jordens historia. Utställningen berättar om hur naturen ska se ut, och hur kombinationen av mänsklig aktivitet och klimatförändringar kan orsaka stor skada.

80 % av megafaunan, det vill säga djur som väger mer än 44 kg, dog ut i slutet av den senaste istiden. Alla nuvarande djurarter är därför överlevare. Idag förstår människor bättre deras inverkan på överlevnaden för både sin egen art och andra arter. Således kan en person agera på ett mer hållbart sätt om hen vill.

Utställningen är en berättelse om naturens mångfald, samt möjligheten att påverka dess beständighet genom egna handlingar.