Rymdveckorna 18-29.11.2024
Ursas planetarieföreställning
Välkommen att utforska stjärnhimlen!
I den här presentationen får du lära dig vad som syns på himlen just nu och vad du kan hitta där. Vi utforskar konstellationer, planeter och andra himlakroppar under en direktsänd guidad tur.
För vem: Förskola, årskurs 1-9 och gymnasiet och yrkesutbildning på andra stadiet
Åldersgräns: 6 år.
Tidsåtgång: ca 20 min + 10 min för frågor och övergångar till planetariet.
Antal platser: Max. 25 personer per föreställning
Språk: Föreställningen ska vara på finska. Du kan också fråga efter en svenkskspåkig version.
Planetarieföreställningen ingår i priset för utställningsbiljetten.
Planetariets kupol är lufttät och du kommer in genom två luftslussdörrar. Den är också tillgänglig för en kund i rullstol med en assistent.
Förbokningsbara program för grundskolan, årskurs 1–9 och andra stadiet
-
Solsystem
Läs mer om föreställningenInspiratören tar dig med på en fascinerande resa till planeterna i vårt solsystem på Vetenskap på ett klot-sajten. Vilken av planeterna skulle du vilja resa till?
-
Månfärden
Läs mer om föreställningenI programmet får vi under ledning av en inspiratör lära känna jordens måne och andra månar i vårt solsystem. Hur är de och hur kom de till?
-
Norrsken
Läs mer om föreställningenLåt oss lära känna norrsken som ett fenomen som har sitt ursprung i Solen, ur både fysikens och historiens perspektiv.
-
Astro Pi - Koden till rymden
Lär känna verkstadsprogrammetI verkstaden får eleverna en möjlighet att skicka sin egen kod till rymden. Eleverna skapar en bild, som kodas via ett enkelt textprogram till Astro Pi-datorn som finns på den internationella rymdstationen (ISS).
Spännande nonstop-aktiviteter på foájen, Idéverkstaden och Evenemangstorget
-
Kitsat-satellitundersökning
Kitsat är en fullt fungerande Cubesat, dvs. en kubsatellit. Kitsat är speciellt designad för pedagogisk användning och inkluderar en liten Cubesat-satellit med en enhet och en markstation. Med Kitsat kan du lära dig hur en satellit är, hur den är gjord, vilka delar den består av och hur den fungerar. I non-stop verkstaden monteras Kitsat av färdiga bitar och vi får lära känna driften av satellitens mätsensorer.
-
Exo liv verkstaden
Vetenskapen känner redan till tusentals exoplaneter, hela världar som kretsar kring en annan stjärna än solen. Vi kan dra slutsatser om förhållandena på dessa planeter och använda dem för att gissa hur livet kan se ut där. I workshopen får du bygga fantasifulla varelser och animera dem mot bakgrund av olika hypotetiska exo-världar.
-
Vad händer på himlen?
Har du någonsin observerat stjärnhimlen? Kom och gör din egen praktiska stjärnkarta, planisfären, som hjälper dig att utforska himlen och rikta blicken mot natthimlen.